Údržba mečů a ostatních chladných zbraní

Údržba mečů a ostatních chladných zbraní

Příspěvekod whiskey128 » pát 03. dub 2009 15:49:34

Ahoj. Chtěl bych se optat jak správně pečovat o meč aby se mi dožil vysokého věku ;)
Poraďte jak se nejlépe starat o čepel, jak ji obrušovat a s jakými mazivy máte nejlepší zkušenosti :?:
whiskey128

Re: Údržba mečů a ostatních chladných zbraní

Příspěvekod Supík » sob 04. dub 2009 10:22:06

No ja to nelamu pres koleno.. mec a krouzkovku striknu obcas konkorem a je to oka :) Jinak groty strhnu obcas pilnikem. Rozhodne nepouzivej flexu nebo neco podobne readikalniho. Radikalnim obrousenim si odstranis z mece zhutnehou a pevnou vrstvicku, ktera vznikne tim jak do sebe mece narazeni.
Supík
Administrátor

Images: 1969

Příspěvekod Loki » pon 04. kvě 2009 14:22:34

Supík píše:No ja to nelamu pres koleno.. mec a krouzkovku striknu obcas konkorem a je to oka :) Jinak groty strhnu obcas pilnikem. Rozhodne nepouzivej flexu nebo neco podobne readikalniho. Radikalnim obrousenim si odstranis z mece zhutnehou a pevnou vrstvicku, ktera vznikne tim jak do sebe mece narazeni.

Nehledě na to že intenzivním broušením čepel zahříváš a může dojít ke změně ve struktuře kovu. Já se snažim nešahat na čepel pokud to není nutný + cca jednou za 2 týdny to přeblejsknu WD-40
Loki

Příspěvekod chose » pon 04. kvě 2009 16:38:51

Moje rec! staci obycejny olej. I kdyz uz jsem videl lidi co meli tajuplnou smes z vceliho vosku a sadla :) Pry se v nejhorsim da snist :lol:
chose

Příspěvekod Vladislav z Ralska » pon 04. kvě 2009 18:28:23

Asi nejlepší řešení je zabránit nějakému velkému oreznutí, pak údržba olejem bohatě stačí.
Vladislav z Ralska

Příspěvekod Supík » pon 04. kvě 2009 19:50:18

Teď jsem si vzpomněl, že nějaký pán z muzea říkal, že dobře ošetřovaný měč/zbraň po cca 100 letech zčerná i když olejujete. Takže pokud někdo nechá zbraň zreznout tak je pěkný čůňo. Vzpomínám, že když jsem kdysi měl obchod se zbraněma a zbrojema, tak mi nějaký kluk 2x poslal meč na reklamaci (jediná reklamace..navíc neoprávněná.. co jsem kdy řešil) tak ho pokaždé poslal, tak zreznutej, že nechápu jak to za těch několik měsiců zvládnul. Nejspíš s ním přes den oral a večer zatloukal hřebíky. I přesto jsem mu ho tenkrát 2x opravil .. a po druhé mu připsal návod, jak se k má k meči chovat. Škoda, že už nemám fotky toho meče...docela by se sem hodily :p
Supík
Administrátor

Příspěvekod Zdara » úte 05. kvě 2009 18:50:43

Dostal jsem tip, že když nastříkáte nějaký olej do pochvy, tak aby se do ní vsákl, ušetří vás to od častého lešťění a čišťení. Meč se v pochvě mastí a leští vytahováním. Občas je sice nutné trochu přidat nebo meč přeleštit, ale každopádně to nebude tak často.
Žij naplno, zemři v boji, nech po sobě tlustou mrtvolu.
Zdara

Příspěvekod Supík » úte 05. kvě 2009 19:56:10

teda ja nevim jak odpovedet, aby to nevypadalo jako dvojsmysly :lol: V kazdem pripade bych tvou metodu moc nedoporucoval protoze maloktera pochva pri zasouvani mec stejnomerne otira po povrchu. To uz bych radsi doporucil mit u pochvy malou kapsicku na naolejovany hadrik.
Supík
Administrátor

Příspěvekod Mahy » čtv 07. kvě 2009 20:17:27

Údržba mečů? No za prvé- chování k meči. Nebudu s ním bodat do mokré země, nebudu po něm hamtat zpocenýma rukama, nebudu jej nechávat mrdnutý na trávě, nebudu...
Za druhé- po každé akci ať je to bitva či vystoupení jej otřu do sucha hadrem a naolejuji. Pokud časem lapne nějakou lištičku pak ji šetrně sundám(flexa fakt nee) a znovu otřu a naolejuji. Já mimochodem mám meče co mi je zbrojíř zaleštil do vysokého lesku a kupodivu se chovají jako nerez. Nereznou a přitom se jedná jen o vysoce zaleštěné železo.
Mahy

Images: 0

Příspěvekod Haplin » sob 09. kvě 2009 8:48:02

Zdravim, já mažu meč hovězím lojem a jsem velmi spokojený a mimochodem mažu tim i omotávku (velmi jemně jinak by byla mastná a klouzala by) protože kůže potom krásně ožije. ;)
Haplin

Příspěvekod Supík » ned 10. kvě 2009 8:45:02

Co to vlastně je ten hovězí lůj? Je to nějaký "komerční" výrobek? A nebo člověk musí mít známosti někde ve stádě? :) Já znám jen lojovou pastu od Druchemy :) Kde se dá ten h. lůj sehnat?
Supík
Administrátor

Příspěvekod Loki » ned 10. kvě 2009 11:04:33

Ono stačí i normální škvařené sádlo. Vyvoří se tam tenká vrstva, ani to nežlukne ;)
Loki

Příspěvekod Ursus » úte 12. kvě 2009 19:10:33

No já osobně používám specialní kartáčovou násadu kterou nasadím na vrtačku a jednou za čas párkrát přejedu a meč je naleštěný jako nový. Ten kartáč je velice jemný !!!! a dá se koupit v každé lepším železářství
Ursus

Příspěvekod chose » úte 12. kvě 2009 19:27:07

No to uz rovnou muzes zkusit na tu vrtacku dat filcovej kotouc a pouzivat zelenou lestici pastu. Sundas tim mirnou korozi a mec bude jak zrcadlo!
chose

Příspěvekod smilouš » čtv 21. kvě 2009 8:43:54

mec cistim velmi jemnym smirklem, teda kdyz chytne lisku, nebo octem a pak natrit olejem. u nas v grupe nejpouzivanejsi cisteni ;)
smilouš

Příspěvekod Noxter » pon 29. čer 2009 21:19:13

Zdarec, nám se ve skupině veli ce osvěčily takové šmigrlové houbičky, a posléze to potřít směsí rozpuštěného včelího vosku v techickém benzínu.Tu směs používám i na plátovou zbroj a je až s podivem jak dlouho to vydží aníž by se tam ta rez vůbec objevila a když přece stačí jen lechce očistit a není problém.
Noxter

Příspěvekod chose » úte 30. čer 2009 11:29:24

A to ti nevadi, ze ty houbicky ti na tom meci delaj malinky rejhy? Me by to vadilo. Proto pouzivam silichrom, ktery je zrejme vyrazne jemnejsi a ma v sobe najakou silenou chemii co ten rez rozpousti a navic rovnou konzervuje.
chose

Příspěvekod noxter » stř 01. črc 2009 19:14:41

No vlastně mi to nevadí vzhledem k tomu, že už je nějaký pátek používaný, tak ti mírné škrábance se v podstatě ztratí. Samozřejmě bych to nepoužil na vyloženě leštěné věci, ale na normální železo to neřeším.
noxter

Příspěvekod chose » stř 01. črc 2009 20:16:30

A tak to jo :). Zakladem je aby zelezny povrch byl mirne zaolejovan ci navoskovan. Pak se neni ceho bat ;)
Jinak kdyz uz mas rad houbicky, tak takovy drateny kotouc na vrtacce dokaze taky divy !
chose

Příspěvekod noxter » čtv 02. črc 2009 20:06:31

To sice jo ale nechce se mi to tahat na trénink.........drátěný kotouč používám maximálně na hodně velkou lišku na plechách když jsem to zanedbával, naštěstí teď co to voskuju a tak stačí mírně přetřít houbičkou
noxter

Příspěvekod Rad » úte 24. srp 2010 11:13:29

Ahoj pánové a možná i dámy, jsem tady nový. Musím hned napsat že nejsem žádný šermíř. Mám ale rád historrii a hraju taky různé počítačové hry se středověkou tématikou jako Mount & Blade, Warband a jiné. Jelikož se mi líbí historické zbraně, chtěl jsem si pořídit nějaký meč. Nejprve jsem si koupil nerez meč firmy Gladius, ale je to spíše dekorace, která mě neuspokojila. Tak jsem si objednal historickou repliku gotického jeden a půlručního meče (ty mám nejraději) ze serveru Drakkaria. Meč je hezký, ostrý z manganové oceli a stál mě asi 5000 Kč. Přemýšlel jsem jak jej konzervovat a zvolil jsem WD 40. Meč jsem pravidelně ošetřoval tímt o přípravkem v domnění, že nebude rezavět. Mám jej zatím v kuchyni, kde mám počítač a kde pobývám nejčastěji, opřený o skříň v rohu místnosti. Plánuji udělat nějakou dřevěnou plaketu a pověsit jej časem na stěnu v obýváku. Nedávno, asi po čtyřech měsících od vyrobení jsem si všimnul, že meč začal korodovat (hnědavé malé flíčky) i když jej neustále tímto přípravkem konzervuju, na ostří zbytečně nesahám a vůbec se snažím meč uschovávat v suchu,to znamená, že když se v kuchyni nějak více vaří a je tam vlhčí vzduch, odnesu jej raději pro tuto dobu jinam. Uvažoval jsem, co s tím, nejříve jsem meč otřel od WD 40 a pak namazal silikonovým olejem, ale pak jsem cítil, že v tomto případě to není to pravé ořechové. Vzpomněl jsem si na mé dobré zkušenosti s bezoplachovým odrezovačem, který jsem léta požíval při opravě auta a stavbě skleníku na ocelové konstrukce. Meč jsem tedy tímto odrezovačem natřel a rez zmizela. Buhužel meč zůstal ošklivě černý a nejhorší bylo to, že po zaschlém odrezovači flekatý. Přemýšlel jsem co s tím a vůbec se mi to nelíbilo, protože funkčnost zůstala, ale estetika šla do háje. Vzal jsem tedy silichrom a postupně se mi podařilo přebytečný odrezovač Silichromem odstranit, takže po asi hodinovém intenzivním snažení, kdy mé tričko bylo totálně propocené, meč zase vypadá jako nový. Otřel jsem jej pořádně suchým hadrem a papírovými ubrousky abych odstranil přebytečný silichrom a meč jsem namazal olejem Konkor, se kterým mám docela dobré zkušenosti ještě z vojny, protože co bylo namazáno tím to olejem, tak nerezavělo. Jsem ale trochu zklamaný, protože jsem si chtěl postupně pořídit malou sbírku historických replik mečů, ale po dnešku jsem z toho nějak vyléčený, protože si myslím, že bych asi nedělal nic jiného, než dokola čistil a konzervoval tyto rezavějící meče. Chtěl jsem se podělit o své dojmy a zkušenosti z této záležitosti. A balit meč do nějakého naolejovaného hadru by pro me nemělo vůbec žádný smysl, protože chci mít meč nějakým způsobem vystavený. Jaký je váš názor na toto a vaše další zkušenosti s údržbou mečů? Jestli můžete, napiště prosím kde se dají sehnat objednat opravdu kvalitní meče za rozumnou cenu, jaké máte zkušenosti s Drakkarií a Outfit.cz, apod. Jsou jejich meče opravdu dost kvalitní aby obstály při šermu a tréningu? :)
Rad

Příspěvekod noxter » stř 25. srp 2010 21:10:28

Ohledně koupě mečů, je to dost složitá otázka. Prvně si musíš pořádně rozmyslet jak a na co ho budeš používat a co od něho očekáváš, podle toho bys měl volit výrobce. Co se týká Drakkarie nebo Outfitu, tak jsou to primárně překupníci a to co nabízí, jde mnohdy sehnat levněji a v neposlední řadě to jsou dost pochybné napodobeniny natož repliky skutečných chladných zbraní. Proto doporučuji se jim spíše vyhnout.

Ohledně čištění si dovolím překopírovat už hotovou odpověď:"WD40 je primárně čistící prostředek (a vysušuje), sice má konzervační schopnosti, ale oproti třeba Konkoru (který je za poloviční cenu) o dost nižší.
Já doporučuju na "historické" zbraně a jejich konzervaci spíše ten Konkor. Ten rovněž čistí (méně než WDčko) ale více maže a konzervuje." Ještě si mi osvědčilo zbraně nebo zbroje navoskovat (rozpuštěný vosk v benzínu), ale takto ošetřený povrch zmatní. Budeš se muset smířit, že pokud nebudeš mít schránku s regulací vlhkosti tak to čas od času budeš muset očistit :D

Závěrem pár odkazů na mečíře:
http://www.lutel.cz/
http://www.sword.cz/
http://lightswords.cz/
http://www.swords.cz/
http://www.historickezbrane.cz/
a asi nejlepší mečíř v republice, ale to už je opravdu jiná liga : http://www.templ.net/cesky/
noxter

Příspěvekod Hynek z Děčína » ned 19. pro 2010 11:25:55

Připojuju se k noxterovi. WD je na prd. Používám konkor a i při aktivním užívání se mě rez celkem vyhýbá. Drakkarii a Outfit nebrat. Prodávají tam ingoty, které nemaj s historii vůbec nic společného. Občas max tvar :twisted:
Veritas vincit
Hynek z Děčína

Images: 5

Zpět na Zbraně