Ahoj pánové a možná i dámy, jsem tady nový. Musím hned napsat že nejsem žádný šermíř. Mám ale rád historrii a hraju taky různé počítačové hry se středověkou tématikou jako Mount & Blade, Warband a jiné. Jelikož se mi líbí historické zbraně, chtěl jsem si pořídit nějaký meč. Nejprve jsem si koupil nerez meč firmy Gladius, ale je to spíše dekorace, která mě neuspokojila. Tak jsem si objednal historickou repliku gotického jeden a půlručního meče (ty mám nejraději) ze serveru Drakkaria. Meč je hezký, ostrý z manganové oceli a stál mě asi 5000 Kč. Přemýšlel jsem jak jej konzervovat a zvolil jsem WD 40. Meč jsem pravidelně ošetřoval tímt o přípravkem v domnění, že nebude rezavět. Mám jej zatím v kuchyni, kde mám počítač a kde pobývám nejčastěji, opřený o skříň v rohu místnosti. Plánuji udělat nějakou dřevěnou plaketu a pověsit jej časem na stěnu v obýváku. Nedávno, asi po čtyřech měsících od vyrobení jsem si všimnul, že meč začal korodovat (hnědavé malé flíčky) i když jej neustále tímto přípravkem konzervuju, na ostří zbytečně nesahám a vůbec se snažím meč uschovávat v suchu,to znamená, že když se v kuchyni nějak více vaří a je tam vlhčí vzduch, odnesu jej raději pro tuto dobu jinam. Uvažoval jsem, co s tím, nejříve jsem meč otřel od WD 40 a pak namazal silikonovým olejem, ale pak jsem cítil, že v tomto případě to není to pravé ořechové. Vzpomněl jsem si na mé dobré zkušenosti s bezoplachovým odrezovačem, který jsem léta požíval při opravě auta a stavbě skleníku na ocelové konstrukce. Meč jsem tedy tímto odrezovačem natřel a rez zmizela. Buhužel meč zůstal ošklivě černý a nejhorší bylo to, že po zaschlém odrezovači flekatý. Přemýšlel jsem co s tím a vůbec se mi to nelíbilo, protože funkčnost zůstala, ale estetika šla do háje. Vzal jsem tedy silichrom a postupně se mi podařilo přebytečný odrezovač Silichromem odstranit, takže po asi hodinovém intenzivním snažení, kdy mé tričko bylo totálně propocené, meč zase vypadá jako nový. Otřel jsem jej pořádně suchým hadrem a papírovými ubrousky abych odstranil přebytečný silichrom a meč jsem namazal olejem Konkor, se kterým mám docela dobré zkušenosti ještě z vojny, protože co bylo namazáno tím to olejem, tak nerezavělo. Jsem ale trochu zklamaný, protože jsem si chtěl postupně pořídit malou sbírku historických replik mečů, ale po dnešku jsem z toho nějak vyléčený, protože si myslím, že bych asi nedělal nic jiného, než dokola čistil a konzervoval tyto rezavějící meče. Chtěl jsem se podělit o své dojmy a zkušenosti z této záležitosti. A balit meč do nějakého naolejovaného hadru by pro me nemělo vůbec žádný smysl, protože chci mít meč nějakým způsobem vystavený. Jaký je váš názor na toto a vaše další zkušenosti s údržbou mečů? Jestli můžete, napiště prosím kde se dají sehnat objednat opravdu kvalitní meče za rozumnou cenu, jaké máte zkušenosti s Drakkarií a Outfit.cz, apod. Jsou jejich meče opravdu dost kvalitní aby obstály při šermu a tréningu?