Lukostřelci

Lukostřelci

Příspěvekod Flegmouš » sob 28. bře 2009 8:29:41

Ahoj ve spolek! Chtěl bych začít s lukostřelbou, ale nemám ponětí kde sehnat vybavení a jak trenovat? Poraďte prosím!
Flegmouš

Re: Lukostřelci

Příspěvekod whiskey128 » sob 28. bře 2009 14:15:09

Ahoj. To záleží na tom do jaky míry se chceš tomu věnovat a kolik peněz do toho případně investovat. Luk seženeš od pár stovek až do několika tisíc, šípy seženeš tak kolem stovky.Nezapomeň že ty mrchy se rádi strácej v trávě. tady máš link na dobry a cenově přijatelny vybavení http://www.lukykobylka.cz/index.php?id=uvod . Pro začátek bych ti radil nějakej slabší luk tak do 25kg nátahu, aby ses naučil správnou techniku střelby a našel polohu která ti bude vyhovovat. Na netu seženeš spoustu rad a tipů jak střílet. Hlavně nezapomen, že nejduležitější ze všeho je bezpečnost! Tak hlavně nestřílej někde kde choděj lidi! Vždycky si pro střelbu najdi místo kam je videt a případně měl za terčem nějakou zástěnu. A aby ses vyhnul dost bolestivejm modřinám tak si sežeň hlavně nátepník.Tětiva dokáže pořádně kopnout, a nějakou rukavici na vypouštění šípů. nejlíp z nějaky pevnější kůže.
whiskey128

Příspěvekod Flegmouš » sob 28. bře 2009 17:20:47

Aha. No díky ti za rady! Určitě je využiju! A ty se lukostřelbě věnuješ?
Flegmouš

Příspěvekod whiskey128 » ned 29. bře 2009 11:40:38

Jo už od malička. Začínal jsem s nějakou podivnou tyčí spojenou vlascem na ryby a teď střílim z anglickýho dlouhýho luku se silou nátahu okolo 60lb.
whiskey128

Příspěvekod Dáma s čápem » ned 29. bře 2009 12:50:57

Rad kolem lukostřelby je na netu spousta, stejně jako prodejců vybavení. Bez nátepníku ani nezačínej, já mám luk o více než polovinu slabší než Whiskey, 25 liber a když mě bací tětiva, je to jako rána bičem. To jsou pak jelita na předloktí, jedna radost! A když už budeš v tom nakupování, kup si i rukavičku, tětiva dokáže taky pěkně odkrvit prsty "střílející" ruky a poškodit i nervy.
Osobně si myslím, že začít se dá jakkoli, hlavní je začít. Jinak já mám luk od pana Kýzla z Teplic, dělal mi ho na přání včetně barvy, síly, tětivy atd atd, nejdřív ti nechá zastřílet ze všech možných a pak ti doporučí; skvělá spolupráce. Moje milovaná Lanura 25 liber mě přišla na 3000.
Odkud jsi?
Dáma s čápem

Příspěvekod Flegmouš » ned 29. bře 2009 18:32:15

Koukám, že jsem se dostal do dobré společnosti! No musím rozbít prasátko a zjistit jak na tom jsem! Jinak jsem z Chebu!
Flegmouš

Příspěvekod Dáma s čápem » pon 30. bře 2009 9:54:11

třeba www.luky-jma.cz, tam se dá sehnat leccos za slušné ceny, pro začátečníka rozhodně. Řada lidí je s jeho věcmi spokojena.
Dáma s čápem

Příspěvekod Clary Aldringen » úte 26. kvě 2009 8:43:56

Na Mercatores máme taky něco k tématu: http://www.mercatores.cz/valecna-vystroj/strelne-zbrane/
Clary Aldringen

Příspěvekod kure » čtv 28. kvě 2009 19:26:13

Pokud se chceš pořádně věnovat tradiční střelbě tak tě plynule odešlu na forum.brodec.org do kategorie lukostřelba tam ti zvládnou poradit asi nejlíp v ČR co se klasických luků týká.

Jinak luky od kobylky mi přijdou divné a hlavně slabé já jsem začal střílet cca před dvěma týdny mám půjčený 75# cca 37kg luk a je to tak na okraji toho co sem schopný natáhnout. Což mi bylo řečeno že je tak akorát protže pokud budu střílet pravidělně tak bych rychle naposiloval a hnedka kupoval silnější luk aby mi stačil k lukostřeleckému růstu. Takže uvažuji že si od Hawkinda budu nechávat dělat cca 80# luk ještě to hlavně časem konzultuji jak s ním tak s dalšími lidmi.

Jinak kdyby tu někdo byl z Brna tak můžete sledovat termíny střílení na brodci a určitě se i přijít kouknout.
kure

Příspěvekod remos » ned 05. črc 2009 17:45:44

Pánové,
začít tak se silným lukem je naprosté šílenství!!!! Je třeba začít s lukem tak okolo 25 Lbs. Nejdříve je třeba se naučit správnou techniku a ne hned tahat 60Lbs. Ty potřebuješ at se ti správná technika vžije a naučíš se střílet a a pak můžeš postupně,opakuji postupně přejít k silnějšímu luku.
Pokud budeš hned střílet se silným lukem tak tak se určitě nenaučíš domiřovat a budeš ty šípy jen tak flákat. Je třeba ,aby tě ze začátku někdo srovnal a pohlídal techniku.
remos

Příspěvekod Siegfried » úte 11. srp 2009 12:34:12

Flegmouš:
Mno nejprve si odpověz chci dělat historickou lukostřelbu nebo sportovní. Pokud chceš dělat historickou, tak na těchto stránkách http://www.lukykobylka.cz/index.php?id=uvod či www.luky-jma.cz nekoupíš nic co by vypadalo jako luk z nějakého období středověku.
Nehledej v tom nějaký osten proti těm výrobcům, ty luky určitě hezky střílejí apod. Ale ve středověku se materiál jménem laminát nevyskytoval a ty tvary těch luku jsou taky špatně.
Za podobné peníze lze koupit skvělě vyrobeníé dřevěné luky s kterými budeš na historických akcích vítán. S tímhle se ti budou lidé spíše smát.
Co se týče výkonu tak platí obecné pravidlo, že luk by měl mít na bitvě maximální nátak do 35liber. Je zbytečné si pořizovat slabší, pokud nejsi nějak handicapován, tohle zdravej člověk natáhne a protože jsou bitevní eurošípy s bambulí co klade slušný aerodynamický odpor tak luky kolem 20liber jsou na nic.
Co se týče techniky nátahu musíš se učit od někoho kdo tomu rozumí, pokud získáš zlozvyky moderního nátahu (zádama) tak se jich jen těžko zbavíš a tím nikdy nenatáhneš luky kolem 100liber. Což je nejnižší hranice vojenského luku ve vrcholném a pozdním středověku a můžeš si s tím užít skvělé věci na různých stříleních... kdo by nechtěl poslat šíp 200m daleko, že?
Takže já tě pokud si tak neučinil pošlu na lukařskou diskuzi na Brodci (správci zde prominou) http://forum.brodec.org/viewforum.php?f=56 protože tam se dovíš od špičky v téhle zemi co a jak. Nejprve trpělivě poslouchej a pak uvidíš :)
Siegfried

Zpět na Zbraně